Blawan Ijen Waterfall Surabaya

Blawan Ijen Waterfall Surabaya

Blawan Ijen Waterfall SurabayaGunung Ijen atau Kawah Ijen adalah tempat percutian Surabaya yang sangat popular di Indonesia. Dan Gunung Ijen merupakan gunung berapi aktif yang terletak di antara daerah Banyuwangi dan Bondowoso, Jawa Timur, Indonesia. Gunung ini bertaraf dunia yang sering menjadi destinasi percutian pelancong asing. Gunung Ijen mempunyai ketinggian 2344 mdpl dan salah satu fenomena alam yang paling terkenal di Gunung Ijen adalah Api Biru (Blue Fire Ijen) dan kawah berwrna Biru toska yang terletak di puncaknya. Bila anda melawati Kawah Ijen, ada tempat percutian menarik dekat Kawah Ijen yang sepetutnya anda lawati, iaitu “Blawan Ijen Waterfall Surabaya”.

Tempat Percutian Dekat Kawah Ijen

Selaian Mini Niagara ada lagi satu tempat dekat Kawah Ijen yang semestinya anda lawati adalah Blawan Ijen Waterfall. Belawan waterfall ini merupakan tempat percutian Surabaya yang terletak di desa Kali Anyar, Kecamatan Sempol, Bondowoso. Belawan Waterfall Kawah Ijen adalah aliran dari Kali Pahit, rembesan Kawah Ijen yang penuh dengan kadar Blerang (sulfur ijen) dan di kelilingi oleh tumbuhan makademia.

Daya tarikan Air Terjun Blawan adalah aliran air terjun yang langsung masuk ke dalam tanah seperti Niagara Waterfall di Amerika dan akhirnya bermuara ke kawasan Asembagus Situbondo. Air Terjun Belawan adalah kesinambungan aliran Sungai Kali Pahit yang juga merupakan pelepasan air dari Ijen Crater Banyuwangi.

Aliran air terjun ini tidak mengalir di permukaan seperti aliran air terjun biasanya, tetapi aliran belawan ini masuk ke dalam terowongan atau sungai yang berada di bawah tanah dan Belawan waterfall sangat mudah dijangkau dari beberapa penginapan atau Hotel Catimor dan juga Hotel Arabica, anda boleh mengambil 10 minit berjalan kaki dari Hotel Catimor melalui kilang Kopi.

Sebelum tiba ke kawasan Air Terjun Blawan Ijen, anda akan menemui aliran air panas dari Ijen Crater (Hot Spring). Di sini anda boleh mengambil sedikit masa untuk mandi untuk tujuan kesihatan badan kembali segar kerana mandi Air panas ini mempunyai keberkesanan yang tinggi untuk menghilangkan semua penyakit kulit macam gatal-gatal, kekakuan, dan lain-lain. Sudah tentu ini sangat sesuai untuk dinikmati selepas menjalani trip hiking Ijen Crater.

Demikian maklumat mengenai “Blawan Ijen Waterfall Surabaya”, untuk informasi pakej percutian BromoKawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabayaperkhidmatan kuda di Bromo, kemudahan pelancong dll,  sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai