Cuaca Bromo Ekstrim, Sejuk Hingga 2 Celcius

Cuaca Bromo Ekstrim, Sejuk Hingga 2 Celcius

Cuaca Bromo Extrime, Sejuk Hingga 3 CelciusCuaca Bromo Ekstrim, Sejuk Hingga 2 Celcius – Gunung Bromo merupakan salah satu tempat terbaik di Surabaya, Indonesia. Dan Bromo juga merupakan tempat yang sangat sejuk sepanjang tahun, tapi ada masa tertentu cuaca Gunung Bromo di Surabaya ini mengalami perubahan yang sangat extrime.

Bahagian pengusur Taman Nasional Tengger dan Semeru, Surabaya, Indonesia memberi amaran untuk semua yang hendak melakukan lawatan ke Gunung Bromo untuk menyiapkan keperluan pelancongan, sebab suhu di Gunung Bromo mulai ekstrem.

Cuaca Gunung Bromo, Sejuk Hingga 2 Celcius

Suhu sejuk di kawasan taman nasional Gunung Bromo ini bermula 18 Juni 2019, pihak pengurus taman nasioanl Bromo Surabaya, memeklumkan suhu di Gunung Bromo saat ini sangat sejuk, sehingga 6 hingga 2 derajat Celsius dan 0 derajat Celsius pada masa malam hari.

Selain di Gunung Bromo, suhu sejuk juga terjadi di Ranu Pani dan Gunung Semeru salah satu tempat percutian Surabaya yang masih terletak di kawasan taman nasional Bromo tengger. Dan pengurus Gunung Bromo Surabaya memberi arahan bagi semua yang hendak melakukan trip percutian Bromo untuk memepersiapkan keperluan percutian, macam, kasut, baju sejuk, sarung tangan, topi sejuk dan ubat-ubatan.

Suhu sejuk di kawasan taman nasional tengger Surabaya ini sentiasa terjadi di awal musim kemarau, namun meskipuan suhu terlampau sejuk, bermula 18 Juni 2019 kelmarin Gunung Bromo mulai ramai pengunjung, sebab di awal musim kemarau ini sunrise di penanajakan Bromo tanpak sangat indah. Tak setakat itu, selain sunrise, di musim kemarau ini padang savana tanpak hijau dan sangat menarik.

Sekiranya Anda nak melakukan pelancongan ke Gunung Bromo Surabaya dalam bulan ini, selain puncak penanjakan 1, ada tempat tempat percutian lain yang mesti dilawati, antara tempat tempat percutian itu adalah Kawah tengger, Pasir berbisik, Pasir widodaren dan Bukit teletubbies.

Lihat juga info mengenai view terbaru di kawasan taman nasional tengger surabaya ; Seruni Point Bromo.

Harap harap info mengenai “Cuaca Gunung Bromo” ini dapat bermanfaat untuk Anda yang hendak pegi melancong ke Gunung Bromo Surabaya. Untuk info lebih banyak mengenai Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Malang Batu, Semeru Mahameru, harga atau bajet trip pakej ground ke Surabaya, dan lain lain, sila contact perkhidmatan travel agency kami.

Cuaca Gunung Bromo Surabaya Sejuk Hingga 2 Celcius

Mungkin Anda juga menyukai