Umbulan Waterfall Bromo Surabaya

Umbulan Waterfall Bromo Surabaya

Umbulan Waterfall Bromo SurabayaUmbulan Waterfall Bromo Surabaya – Selain Madakaripura waterfall, ada lagi satu tempat percutian yang wajib dilawati semasa melancong di Surabaya, iaitu Air terjun Umbulan yang juga di sebut Umbulan Waterfall Bromo Surabaya.

Di sebut Umbulan Waterfall Bromo Surabaya, sebab waterfall ini merupakan tempat percutian menarik terletak di Surabaya, dan merupakan salah satu tempat percutian yang terletak di kawasan taman nasioanl Bromo tengger Semeru.

Umbulan Waterfall Bromo Surabaya

Air Terjun Umbulan atau Umbulan Waterfalls adalah salah satu terikan kota Probolinggo, Surabaya. Tempat pelancongan ini berhampiran sahaj denagn Madakaripura dengan masa perjalanan 15 menit, tapi laluan menuju tempat percutian ini sanagt sangat sukar ditempuh dan memerlukan ekstra, tapi semasa tiba di Umbulan falls, rasa penat hilang sejktika, sebab waterfall umbulan memang sangat menarik, sehingga tempat ini wajib dilawati semasa melancong di Surabaya.

Meskipun umbulan ini memilki view sangat indah nan menarik, mula mula tempat percutian ini tak banyak dilawati oleh pelancong, sebab waterfall ini masuk category tempat percutian baru di probolinggo, Surabaya, sehingga pelawat yang bercuti ke tempat ini tak ramai macam pelawat Madakaripura Waterfall.

Lihat pula info menarik mengenai Tumpak Sewu Waterfall, Surabaya.

Secara administratif letak air terjun Umbulan berada di desa Sukapura, Probolinggo, Surabaya. Sekiranya kita nak pergi melancong ke Umbulan Watefall, dari Malang Batu atau Surabaya airport, kita ambil laluan menuju ke Gunung Bromo, lebih kurang 500 meter, semasa kita tiba di sukapura, tepi jalan ada Telkom office dari telkom office ini kita ikuti laluan menuju air terjun, atau kita sewa guide waterfall.

Masa sesuai untuk melawati Umbulan waterfall, adalah semasa korang melakukan trip pakej Percutian Bromo, atau percutian ke Madakaripura waterfall, sebab tempat percutian ini dekat dengan gunung Bromo dan Madakripura falls yang nerupakan tempat percutian di kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru.

Demikian info mengenai “Umbulan Waterfall Bromo Surabaya“. Sekiranaya Anda memerlukan maklumat harga atau bajet Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Semeru Mahameru, Tempat percutian menarik di Surabaya, facility atau kemudahan pelancongan, bajet pakej ground Surabaya, dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.

Tempat Percutian Menarik di Surabaya, Indonesia

Mungkin Anda juga menyukai