Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

bergerak dari surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa, 19/02/2019 hari selasa (hari 1), saya Abdul Kader dan bapak Abdul somad crew dari ejen surabaya travel yang berlaku sebagai guide dan supir mulakan Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang  4 hari 3 malam atau trip pakej percutian ke Surabaya 3h2m dengan mengambil kak Luisa Wong & Family di Surabaya airport.

Masa itu kak Luisa Wong & Family tiba di Surabaya airport tepat pukul 10:20am tengah hari, dan kemudian kami bersama kak Luisa Wong & Family bergerak ke hotel kawasan gunung Bromo dalam masa perjalanan lebih kurang 3 jam.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

beejay bakau resort surabaya

Dan sebelum check in hotel kawasan gunung Bromo, masa itu kami menghantar kak Lisa Wong ke tempat pelancongan terbaru dekat gunung Bromo, iaitu Beejay Bakau Resort Surabaya.

Beejay Bakau Resort Bromo ini memang sangat sesuai kalo di kombinasiakan dengan Pakej Percutian Surabaya Bromo, sebab tempat pelancongan menarik ini meruapakan tempat yang dekat dengan gunung Bromo. Selepas lawatan ke Beejay Bakau Resort, check in hotel – dan kemudian rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Bromo, Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

sebelum kemunculan sunrise bromo

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa, 20/02/2019 hari rabu (hari 2), pukul 02:20am kami bersama kak Luisa Wong & Family bergerak untuk memulakan program trip Pakej percutian Bromo Sunrise (guna jeep) menuju puncak gunung terbaik untuk melihat keindahan Bromo sunrise dengan masa perjalanan 1 jam.

Masa itu kami bergerak awal dari hotrl menuju tempat melihat sunrise gunung Bromo, dan sekitar pukul 03:15am kami bersama kak Luisa Wong sampai sudah di puncak Bromo, sebelum kemunculan sunrise kami kupi kupi je di puncak Bromo area.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

puncak penanjakan gunung bromo

Pukul 04:19am kami bersama kak Luisa Wong & Family bergerak ke view Bromo sunrise, (jalan kaki selama 5 minit) dan masa itu kemunculan sunrise tepat pukul 05:15. Gunung penanjakan merupakan salah satu view ponit terbaik untuk melihat sunrise di Gunung Bromo.

Cuaca kawasan taman nasioanl gunung Bromo sejuk sepanjang tahun, tapi meskipun sangat sejuk pemandangan taman nasional Bromo tengger Semeru sangat cantik tiada berkabus, sehingga kami bersama dan kak Luisa Wong & Family masa itu sangan senang dan merasa untuk pergi melancong ke Gunung Bromo, Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

puncak kawah bromo surabaya

Selepas melawati gunung penanjakan 1, balik jeep Bromo semeil dan kemudian meneruskan trip pakej percutian ke kawah Bromo, dan sebelum lawatan ke kawah Bromo masa itu kami stop kejap di Bukit kingkong dan kemudian langsung bergerak ke Kawah Bromo.

Selesai lawatan ke bukit kingkong di Gunung Bromo, kami bersama kak Luisa Wong & Family meneruskan trip pakej lawatan ke Kawah. Kawah Gunung Bromo ini merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Bromo, yang selalunya dilawati selepas program pakej percutian Bromo Sunrise.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

selepas lawatan ke kawah bromo

Kawah Bromo adalah tempat percutian terbaik berupa kawah aktif terletak di kawasan taman nasional gunung Bromo dan merupakan salah satu tarikan bandar Surabaya yang selalunya dilawati oleh pelancong selepas program trip pakej Bromo sunrise.

Untuk melihat kawah dari dekat semua pelancong harus jalan kaki start dari tempat parkir jeep Bromo, tapi majoriti pelancong yang datang selalunya guna perkhidmatan kuda, sebab kalo guna kuna perjalanan 15 minit sahaja hingga kaki gunung Bromo, kemudian kita mesti hiking atau naik 250 anak tangga hingga puncak kawah gunung Bromo.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

padang savana bromo surabaya

Selepas melawati kawah Bromo balik ke tempat letak jeep Bromo, kemudian meneruskan program Pakej Percutian Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana atau Bukit teletubbies di kawasan taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, ini tanpak sangat menarik semasa musim hujan dan  padang savana teletubbies di kawasan gunung Bromo ini merupakan spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

pasir berbisik bromo surabaya

Selalunya dalam trip program pakej lawatan gunung Bromo, selepas melawati padang rumput savana, trip percutian diteruskan ke Pasir Berbisik yang merupakan salah satu tempat percutian cantek nan menarik di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru.

Kami maklumkan kepada anda yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger Semeru dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai nan terbaik untuk program Pakej Percutian Bromo Surabaya atau pakej percutian ke malang bermula dari bulan march / april – desember.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

muzium angkut malang batu

Lepas melawati padang pasir berbisik gunung Bromo, kami bersama kak Luisa Wong & Family kembali ke jeep Bromo semula, dan kemudian balik hotel Bromo semula dengan masa 20 minit (bromo permai hotel) – mandi – breakfast.

Pukul 12:20pm check out, kemudian meneruskan trip Pakej Percutian ke Malang, iaitu Muzium Angkut Malang. Untuk explore semua kawasan musium Angkut ini kita memerlukan lebih kurang masa 3 hingga 4 jam, sebab di muzium ini ada 3 destination, iaitu Muzium transport, Pasar apung (floating market) dan D’topeng Malang.

Selepas melawati semua kawasan Muzium transport, Pasar apung (floating market) dan D’topeng Malang, kami bersama kak Luisa Wong & Family, sinngah di salah satu restaurant tempatan untuk makan malam. Kemudian check in dan rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian ke Malang, esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

coban rondo malang batu

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa, 21/02/2019 hari khamis (hari 3), di hari ke 3 ini kami bersama kak luisa wong & family mulakan trip pakej percutian ke Coban Rondo, salah satu waterfall yang paling menarik di kawasan Malang Batu.

Coban Rondo waterfall ini salah satu waterfall menarik terletak di kawasan Malang Batu, Surabaya. di kawasan ini tak setakat waterfall sahaja yang bole dilawati, tapi di kawasan ini ada lagi satu tempat meansrik yang boleh kita dilawati semasa trip pakej pelancongan, iaitu Labirin Malang (maze malang).

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

ladang epal malang batu

Selepas lawatan ke Coban Rondo Malang kami bersama kak luisa wong & family meneruskan trip pakej percutian ke tempat pelancongan popular nan menarik di kawasan Malang Batu Surabaya iaitu Ladang Epal Malang Batu dalam masa perjalanan 10 minit.

Ladang Buah Epel Malang Surabaya adalah salah satu tempat lawatan popular yang berisi aktiviti petik apel langsung dari pokok, klo korang pergi ladang epal Malang ni, bole makan epal puas puas, tapi kalo bawa pulan kita mesti bayar, hehe., *lihat info lebih lengkap tentang Ladang Epal Malang.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

flower garden malang batu

Selepas melawati Ladang Epal Malang, trip pakej pelancongan diteruskan ke tempat lawatan menarik yang sangat ramai diminati oleh pelancong yang datang melancong ke Malang Surabaya, iaitu Sepeda Terbang atau Sepeda Gantung Malang Batu.

Letak Sepeda Terbang atau Sepeda Gantung ini tak jauh dengan Flower Garden, bahkan tempat pelancongan menarik ini masih berada dikawasan Flower Garden Malang. Tempat pelancongan Letak Sepeda Terbang ini merupakan tempat pelancongan baru di kawasan Malang, tapi kini menjadi tempat lawatan yang selulunya dilawati oleh pelancong tempatan mahupun asing.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

bukit jaddih surabaya

Selepas melawati Flower garden Malang, balik hotel dan check out, kemudian trip pakej pelancongan diteruskan ke tempat lawatan terbaru di kawasan Surabaya yang sangat ramai diminati oleh pelancong yang datang melancong ke ke Surabaya, iaitu Bukit Jaddih Surabaya dalam masa 2 jam.

Semasa perjalanan menuju bukit jaddih, sangat menyeronokkan, sebab kita melalui Suramadu Bridge Surabaya, salah satu jembatan cantik nan terpanjang di indonasia saat ini. Suramadu bridge adalah satu satunya laluan menuju pulau madura.

Selesai lawatan ke Bukit Jaddih, kami hantar kak luisa wong & family ke tempat tempat shpping di kawasan Surabaya dan masa itu sekali melawati rumah batik & souvenir (mirota surabaya). 17:30pm bergerak ke hotel kawasan Surabaya (win hotel surabaya), check in dan rehat untuk persiapan trip Pakej Percutian Surabaya di hari terakhir esok.

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa

juanda surabaya airport

Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa, 22/02/2019 hari jumat (hari 4) masa itu program lawatan percutian hanya pusing pusing bandar Surabaya sahaja, dan masa itu  kak luisa wong & family check out hotel sekitar pukul 09:30am, sebeblum balik ke Malaysia, kami hantar ke restaurant tempatan untuk makan temgah hari.

Selesai makan tengah hari, bergerak langsung ke airport dalam masa 30 minit dan kami bersama kak luiza wong & family tiba di airport sekitara 12:20pm dan Pakej Percutian Surabaya Bromo Malang – Luisa 4 hari 3 malam atau trip pakej pelancongan Surabaya Bromo Malang 4h3m, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Percutian Surabaya 4 Hari 3 Malam bersama kak luiza wong & family. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Hiking Semeru, Percutian Malang Batu, pakej ground ke Surabaya, Bajet percutian surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact perkhidmatan travel ejen kami.


Pilihan Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu :

Pakej Percutian ke Surabaya Bromo Malang

Thanks for your sharing Our post

Mungkin Anda juga menyukai