Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

win hotel surabaya

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose. 04/01/2019 hari jumat (hari 1), saya abdul kader berlaku sebagai guide dan kawan saya bapak mico berlaku sebagai supir memulakan Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam atau trip pakej ke Surabaya Bromo Ijen Sewu 6h5m dengan mengambil ibu rose & kawan di salah satu hotel bandar Surabaya, iaitu Win Hotel Surabaya.

Win hotel adalah penginapan terletak tepat dijantung kota Surabayai yang modern, penuh warna, akses Wi-Fi gratis diseluruh areanya, sarapan gratis dan win hotel ini merupakan salah satu penginapan yang dekat dengan mall Surabaya sekaligus dekat dengan airport.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam - Rose

beejay bakau resort

Masa itu kami tiba di win hotel pukul 04:00am dan sekitar pukul 07:00am kami dan ibu rose & kawan bergerak ke hotel kawasan Gunung Bromo, dan sebagi tempat lawatan pertama masa itu sebelum check in hotel gunung Bromo kami menghantar ke tempat lawatan terbaru di Probolinggo, iaitu BJBR (beejay bakau resort).

Beejay Bakau Resort adalah salah satu percutian Pantai dan terbaru yang terletak di dekat Gunung Bromo. Tempat ini biasanya digunakan sebagai gabungan atau pengisi masa semasa program Pakej Percutian Bromo sebab Beejay Bakau Resort (bjbr) ini merupakan tempat lawatan dekat Bromo, *Lihat info Beejay Bakau Resort.

Selepas melawati beejay bakau resort, kamii bersama ibu rose bergerak ke hotel kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru dalam masa perjalanan 20 minit, check in hotel gunung Bromo, kemudian rehat untuk persiapan program Pakej Percutian Bromo esok hari.

Pakej Percutian Surabaya Bromo, Kawah Ijen

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam - Rose

menanti kemunculan sunrise bromo

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose. 05/01/2019 hari sabtu (hari 2). Pukul 02:30am kami bersama ibu rose bergerak untuk memulakan program trip pakej percutian Bromo sunrise (guna jeep bromo) menuju puncak terbaik untuk melihat keindahan sunrise Bromo dengan masa perjalanan 1 jam.

Semestinya, untuk mendapatkan tempat selesa semasa melihat sunrise Bromo, sepatutnya bergerak awal dari hotel Bromo, dan masa itu pukul 03:05 kami bersama ibu rose sampai sudah di puncak Bromo Surabaya, dan semasa menanti kemunculan sunrise Bromo, kami kupi kupi di puncak gunung Bromo.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam - Rose

puncak penanjakan bromo

Pukul 04:32am kami bersama rose bergerak ke gunung penanakan 1 Bromo, (jalan kaki selama 5 minit) dan masa itu kemunculan Bromo sunrise tepat pukul 05:19. Gunung penanjakan merupakan tempat percutian menarik sekali view ponit terbaik untuk melihat sunrise di Bromo Surabaya.

Sememangnya cuaca kawasan taman nasional Bromo sangat sejuk, tapi masa itu nasib sangat baik, dan masa itu ibu rose senang sangat, sebab masa itu pemandangan taman nasional Bromo Semeru Surabaya sangat cantik tiada berkabus dan sunrise Bromo pun tanpak sangat menarik.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam - Rose

bukit kingkong bromo

Selalunya, selepas melawati gunung penanjakan 1 Bromo, kami bersama puan ibu rose kembali ke tempat parking jeep Bromo semula dan sebelum ke kawah Bromo, masa itu kami hantar ke Bukit kingkong yang juga disebut love hill Bromo yang berhampiran saja dari penanjakan 1 Bromo.

Kingkong Hill Bromo adalah tempat percutian sekitar Gunung Bromo. semasa musim cuti tiba, weekend, cuti sekolah, maupun hari cuti lainnya, dapat dipastikan penanjakan 1 Bromo full dengan pelancong, semasa itu juga tempat Alternatif untuk melihat matahari terbit yang selesa adalah Kingkong Hill Bromo.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam - Rose

selepas melawati kawah bromo

Selesai melawati bukit kingkong Gunung Bromo, kembali ke jeep Bromo semula untuk meneruskan lawatan ke Kawah Bromo. Kawah Bromo ini merupakan destination ke dua dalam Pakej Percutian Surabaya Bromo yang selalunya dilawati selepas program pakej percutian Bromo Sunrise.

Kawah gunung Bromo adalah kawah aktif yang selalunya dilawati selepas melihat keindahan sunrise di penanjakan gunung  Bromo Surabaya. Untuk melawati kawah semua pelancong harus jalan kaki atau guna perkhidmatan kuda Bromo, dan kemudian naik 250 anak tangga hingga puncak kawah Bromo Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam - Rose

padang savana bromo

Selepas melawati kawah gunung Bromo balik ke tempat letak jeep Bromo semula, dan kemudian meneruskan program Pakej lawatan Bromo ke destinasi seterusnya, iaitu Padang Savana Bromo yang letaknya berhampiran dengan bukit teletubbies Bromo dengan masa perjalanan 30 minit saja.

Padang savana di Gunung Bromo tengger ini merupakan tempat menarik yang semestinya dilawati semasa kita orang melakukan percutian ke taman nasional Gunung Bromo tengger Semeru, selain itu padang savana teletubbies ini juga menjadi spot terbaik untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam - Rose

bukit teletubbies bromo

Puas menikmati keindahan sekali bergambar di Padang Savana Bromo Surabaya, percutian di teruskan ke Bukit teletubbies Bromo dalam masa perjalanan 2 minit, sebab letaknya berhampiran sahaja dengan Padang savana Gunung Bromo.

Bukit teletubbies di Gunung Bromo ini sesuai pula untuk dijadikan spot untuk bergambar (spot photography) dan foto prewedding. Bukit teletuubies Bromo ini biasanya lagi cantik  dan ramai dilawati pelancong semasa musim hujan atau selepas musim hujan, sekitar awal bulan april hingga bulan agustus.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

pasir berbisik bromo

Selalunya dalam trip program pakej lawatan ke Bromo Surabaya, selepas melawati padang savana dan bukit teletubbies, pelancongan diteruskan melawat ke Pasir Berbisik. Pasir berbisik Bromo yang merupakan hamparan pasir luas dan tempat percutian menarik di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru.

Kami travel agency di Surabaya memaklumkan kepada anda yang nak pergi cuti ke kawasan taman national Bromo tengger Semeru dan tempat tempat menarik di Surabaya lainnya, masa yang sesuai untuk program pakej percutian Bromo Surabaya atau pakej percutian ke malang bermula dari bulan march / april – desember.

Lepas melawati pasir berbisik Bromo, trip pakej percutian Bromo diteruskan ke balik hotel Bromo semula dengan masa 1 jam (bromo view hotel) – breakfast – mandi – check out Bromo, kemudian bergerak ke hotel kawasan Kawah Ijen dalam masa perjalanan 5 jam. Dan masa itu kami tiba di hotel Kawah Ijen (ijen view hotel) pukul 16:19 – check in – rehat untuk persiapan trip percutian hiking ke Kawah Ijen esok hari.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose. 06/01/2019 hari ahad (hari 3). pukul 00;19 kami bersama cik rose & kawan kawan bergerak menuju paltuding Ijen (letak start hiking ijen) selama 1 jam. Masa itu kami tiba di paltuding sekitar pukul 01;57am dan masa itu pula kami langsung bergerak mendaki ke puncak kawah ijen selama 2 jam.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

selepas lihat blue fire ijen

Kami bersama ibu rose & kawan kawan sangat bersyukur masa itu, sebab kami tiba di puncak sekitar pukul 04;20am, tentu ibu rose & kawan kawan sangat beruntung lah, sebab dapat Blue Fire yang juga popular dengan sebutan Blue Flame Ijen Surabaya.

Selalunya bau gas kawah ijen Surabaya sangat kuat dan busuk. Note ; jika anda nak pergi melancong atau naik Ijen Surabaya keperluan kepaerluan yang patut anda sediakan adalah Baju sejuk, Topi sejuk, Kasut dan yang paling diperlukana semasa hiking ijen adalah Mask gas, sebab kawah ijen selalunya mengeluarkan gas beracun dan sangat berbahaya.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

semasa di puncak kawah ijen

Pukul 06;30am kami bersama ibu rosi & kawan kawan besiap-siap kembali turun ke paltuding Ijen semeula, tapi sebalum balik turun dan cik rosie meminta digambar dengan background kawah ijen, Sirabaya.

Selepas bergambar kami bersama cik ros & kawan kawan kembali turun ke paltuding Ijen dalam masa 1,30 jam. Pukul 08;15 kami sampai di paltuding Ijen sudah, dan sebelum kembali ke hotel kami menawarkan melawati mini niagara waterfall, tapi ibu rose & kawan kawan cakap “tak nak” sebab penat sudah, akhirnya kami langsung kembali ke hotel Ijen dalam masa 30 mini.

10;37am kami bersama cik rose & kawan kawan tiba hotel ijen – breakfast – check out dan kemudian bergerak meneruskan perjalanan ke homestay kawasan tumpaj sewu waterfall dengan masa perjalanan 3 jam. Pukul 13;35pm kami tiba di homestay tumpak sewu Lumajang, Surabaya – rehat untuk persiapan program pakej percutian Tumpak Sewu Waterfall.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

semasa perjalanan ke tumpak sewu

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose. 07/01/2019 hari ahad (hari 4). Program pakej percutian Surabaya di hari ke 4, masa itu kami bergerak dari homestay ke coban sewu atau tumpak sewu pukul 07:21am.

Masa itu ibu rose & kawan kawan teringin melihat waterfall dari bawah, So.. kita harus turun melalui Goa Tetes, kemudian berjalan menyusuri sungai dengan menentang arus. Semua pelawat diwajibkan melalui tepi Sungai untuk menikmati keindahan Tumpak Sewu waterfall, mesti juga bersedia untuk menyeberang Sungai atau menentang arus air sungai yang kuat.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

timpak sewau lumajang

Selepas melalui arus sungai yang kuat, akhirnya kami bersama ibu rose & kawan kawan tiba di waterfall sekali bergambar dengan berbaground waterfall yang popular dengan sebutan coban sewu atau Tumpak Sewu Waterfall Lumajang, Surabaya.

Air Terjun Tumpak Sewu adalah ini masuk category tempat percutian di Surabaya terbaru yang sepatutnya kita lawati semasa bercuti di Surabaya, Air terjun ini berada di perbatasan kota malang dan lumajang, Surabaya, lebih tepatnya terletak di Desa Sidomulyo, Kecamatan Pronojiwo, Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

tumpak sewu view atas

Selepas mandi sekali bergambar di waterfall, kembali naik semula dan melalui Goa Tetes, kemudian balik homestay – breakfast – check out homestay dan kemudian siap siap bergerak ke hotel Malang Surabaya, namun sebelum bergerak ke hotel, kami menghantar ibu rose ambil gambar waterfall dari atas (view waterfall atas).

Sekiranya tuan / puan teringin melakukan percutian ke tumpak sewu Surabaya sekali ke Gunung Bromo, masa yang sesuai 4h3m, dan biasnya coban sewu waterfall ini di kombinasikan dengan pakej Hiking Semeru, sebab Gunung Semeru dengan coban sewu berada di kawasan yang sama, iaitu Lumajang, surabaya.

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose

seulawah grand wiew malang

Selepas melawati dan bergambar di coban sewu view atas, kami bersama bu rose bergerak menuju ke hotel Malang Surabaya (seulawah grand view 3*) salah satu daripada hotel rakan kongsi ejen travel surabaya yang lengkap dengan swimming pool, akses Wi-Fi gratis di seluruh areanya dalam masa perjalanan 2 jam.

Dan sebelum check in hotel selawah Malang Surabaya, masa itu kami menghantar bu rose & kawan kawan pusing pusing kawasan bandar Malang Surabaya. Kemudian pukul 14:30 bergerak ke hotel – check in hotel – rehat untuk persiapan program pakej percutian ke Malang, esok hari.

Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam – Rose

batu flower garden

Pakej Percutian ke Surabaya, 6 Hari 5 Malam – Rose. 08/01/2019 hari isnin (hari 5), di hari ke 5, masa itu program pakej percutian Surabaya kemi menghantar ke tempat percutian terbaru nan menarik di Malang Surabaya, iaitu Flower Garden Batu Surabaya.

Flower Garden atau Coban Rais Malang Surabaya merupakan tempat percutian yang sentiasa ramai dilawati pelancong tempatan mahupun asing, sebab Coban Rais Malang ini meruapakan tempat percutian terbaru di Malang Surabaya yang masuk categori tempat lawatan menarik dan terbaru di kawasan Malang Surabaya.

Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam – Rose

ladang epal malang

Selepas melawati Flower garden Coban Rais Malang sekali beberapa view menarik di coban rais Malang, kami menghantar cik rose & kawan kawan untuk bergerak menuju tempat pelancongan popular di Malang sekali tempat percutian popular di Malang, iaitu Ladang Epal Malang.

Ladang Epel Malang atau Kusuma Agrowisata Batu Malang adalah salah satu tempat lawatan menarik nan popular yang berisi aktiviti petik buah apel langsung dari pokok, para pelancong juga dapat menikmati kesejukan udara sekali keindahan panorama kawasan bandar Malang Batu karena tempat ini terletak 1000 meter di atas permukaan laut.

Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam – Rose

taman langit malang

Selepas melawati tempat percutian popular Ladang Epal sekali menikmati buah epal di kebun Epal, kami menghantar cik rose & kawan kawan untuk bergerak menuju tempat percutian popular di Malang Surabaya, iaitu Taman Langit Malang Surabaya.

Dan selepas melawati Taman langit, kami menghantar ke Muzium Angkut Malang Surabaya, tapi sebelum bergerak ke muzium angkut masa itu kami menghantar ke salah satu restaurant tempatan untuk makan siang, dan masa itu kami bersama ibu rose & kawan kawan makan siang di warung mbok sri Batu.

Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam – Rose

muzium angkut malang

Selepas makan siang di warung mbok sri, kami bergerak ke Muzium Angkut yang merupakan tempat percutian Surabaya terletak di Kota Batu, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Muzium ini terletak di kawasan seluas 3.8 hektar di lereng Gunung Panderman dan mempunyai lebih dari 300 koleksi pengangkutan tradisional dan moden.

Masa itu kami bersama ibuk rose explore muzium angkut hingga petang, sebab masa itu kami tak setakat melawati muzium angkut, tapi sekali percutian ke D’topeng Malang Batu dan Floating market yang merupakan pasar terapung yang terletak berhampiran dengan muzium angkut Malang Surabaya.

Selepas melawati Muzium Angkut Malang, kami menghantar ke Pusat oleh oleh khas Malang Surabaya,  selepas itu kami langsung bergerak ke hotel kawasan bandar Surabaya, iaitu The Win Hotel Surabaya dengan masa perjalanan 2 jam. Tiba di hotel Surabaya – check in dan rehat untuk persiapan pakej percutian Surabaya esok hari.

Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam – Rose

win hotel surabaya

Pakej Percutian Surabaya 6 Hari 5 Malam – Rose. 09/01/2019 hari isnin (hari 6), Di hari ke 6 ini program pakej percutian Surabaya hanya melawati 1 tempat pelancongan sahaja. Waktu itu pukul 08:19 check out hotel, kemudian bergerak ke tempat lawatan terbaru di Madura, Surabaya, iaitu Bukit Jaddih.

Bukit Jaddih merupakan tempat pelancongan menarik di kawasan madura, Surabaya. Untuk melawati tempat ini kita memerlukan waktu perjalanan 1 jam dari Surabaya airport, dan di sepanjang laluan ke tempat pelancongan ini kita dapat menemukan kedai kedai batik khas madura Surabaya (toko kain batik).

Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam – Rose

bukit jaddih madura

Semasa perjalanan menuju ke bukit jaddih, selalunya kita melalui Suramadu Bridge, salah satu jebatan cantik nan terpanjang di indonasia saat ini, sebab suramadu bridge adalah satu satunya laluan menuju pulau madura, Surabaya.

Lepas melawati bukit jaddih madura, kami menghantar ibu rosee ke restauran tempatan untuk makan siang, dan kemudian menghantar ke Surabaya airport dan Pakej Percutian Surabaya, 6 Hari 5 Malam atau program Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen, Tumpak sewu Surabaya 6h5m bersama ibu rose & kawan kawan, finish.

Demikian cacatan kami semasa program Pakej Pelancongan Surabaya 6 Hari 5 Malam bersama buk rose & kawan kawan. Untuk informasi Pakej Percutian Surabaya, Percutian Kawah Ijen, pakej Hiking Semeru, Gunung Bromo, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami.


Lihat aktiviti pelancong lainnya yang sudah guna travel ejen pelancongan kami di Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu, Surabaya dibawah ini :

Pakej Percutian Bromo Surabaya, 6 Hari 5 Malam