Kawah Wurung Ijen Surabaya

Kawah Wurung Ijen Surabaya

Kawah Wurung Ijen SurabayaSiapa yang tidak mengenal keindahan Gunung Ijen, Semua pelancong yang pernah bercuti di Surabaya pasti mengenal keindahan Kawah Ijen. Gunung Ijen yang juga dikenali Kawah Ijen adalah sebuah gunung berapi aktif yang terletak di kawasan Kabupaten Banyuwangi, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. Selain mempunyai ketinggian 2.443 mdpl, Kawah Ijen mempunyai fenomena alam yang paling terkenal di Indonesia, bahkan bertaraf international, fenomena alam itu adalah kawah biru toska dan api biru yang popular dengan sebutan Blue Fire Ijen.

Tempat Percutian Dekat Kawah Ijen

Kawah Wurung Ijen Surabaya adalah sebuah tempat percutian Surabaya yang sepetutnya anda lawati ketika anda melancong ke kawasan Gunung Ijen Surabaya, sebab Kawah Wurung ini terletak di dekat atau sekitar Kawah Ijen. Kawah wurung atau Wurung Crater merupakan sebuah pelancongan alam liar dengan hamparan tanah yang luas dengan ditumbuhi rumput. Definisi lain sama dengan padang savana Bromo. Memang jika dilihat secara utuh dari atas, tempat ini akan kelihatan seperti padang rumput, tapi, kawasan Kawah wurung jampit ini berbentuk bukit.

Tempat pelancongan dekat Kawah Ijen lainnya ; Mini Niagara Ijen Surabaya

Kata wurung bermakna sesuatu yang gagal atau tidak jadi, jadi Kawah wurung mempunyai arti kawah yang tidak jadi terbentuk. Jika kawah ijen terkenal dengan air tasiknya yang mematikan, maka, Kawah wurung ini sama sekali tidak mempunyai air. Kawah ini hanya berupa cekungan tanah yang luas dengan tetap ditumbuhi hijaunya rumput. Cekungan tanah yang menyerupai kawah ini disebut dengan bukit cincin. Di tepi kawah atau kaldera kosong di Kawah wurung ini dikelilingi pokok dengan bentuk bulat, oleh karenanya disebut bukit cincin.

Tempat pelancongan dekat kawah ijen lainnya ; Taman Baluran Ijen Surabaya

Kawah wurung ini sama dengan kawasan gunung bromo, tapi saiz luasnya lebih kecil. Padang rumput savana di Kawah Wurung sangat hijau ketika musim hujan, dan semasa musim kemarau, rumput-rumput hijau berubah menjadi kekuningan seperti padang rumput di taman Baluran (africa van java).

Lokasi tempat Kawah wurung ada di sebuah desa bernama jampit – kecamatan sempol, kabupaten Bondowoso. Kawah ini terletak berdekatan dengan kawah ijen. Bila dikira dengan jarak, letaknya lebih kurang sembilan hingga sepuluh kilometer. Oleh sebab itu, jika telah melawat kawah ijen, tidak ada salahnya membelokkan kenderaan anda untuk melihat-lihat tempat percutian Surabaya yang satu ini.

Tempat pelancongan dekat kawah Ijen lainnya ; Blawan Ijen Waterfall Surabaya

Demikian maklumat mengenai “Kawah Wurung Ijen Surabaya”, untuk informasi pakej percutian BromoKawah Ijen, Hiking Semeru, Malang Batupakej ground Surabayaperkhidmatan kuda di Bromo, kemudahan pelancong dll,  sila hubungi contact travel ejen kami.


PILIHAN PAKEJ PELANCONGAN SURABAYA INDONESIA :

Tempat Percutian Menarik Di Surabaya

Mungkin Anda juga menyukai