Pakej Percutian Bromo Kawah Ijen Sukamade
Pakej Pelancongan Bromo Kawah Ijen Sukamade
Pakej Percutian Bromo Kawah Ijen Sukamade adalah pakej tour kombinasi antara Pakej Pelancongan Bromo – Kawah Ijen – Pantai Sukamade iaitu lawatan ke pantai di Banyuwangi, Surabaya. Di pantai Sukamade Surabaya ini semua pelancong bole melihat penyu bertelur secara langsung, karna pantai Sukamade sendiri merupakan pantai penangkaran penyu terletak di Banyuwangi, Surabaya. Pakej percutian Surabaya, 4 Hari 3 Malam ini boleh dibilang pakej tour Surabaya yang sangat lengkap, iaitu pelancongan Pantai, Gunung, dan Api Biru Ijen yang terkenal dengn sebutan Blue Fire Ijen atau Blue Flame Ijen.
Pakej Pelancongan Bromo Ijen Sukamade ini pilihan dari pada pakej percutian Surabaya yang memerluian masa 4 hari 3 malam yang di mulakan dengan menikmati keindahan Bromo Sunrise, seklai ke tempat pelancongan sekitar gunung Bromo Surabaya. Selepas itu di teruskan program hiking Ijen Surabaya (trekking ijen crater) untuk melihat api biru Ijen atau Blue Fire Ijen, Dan Pantai Sukamade Surabaya adalah lawatan terakhir dalam program pakej percutian ini.
Untuk menikmati Pakej Bromo Ijen Sukamade 4 Hari 3 Malam ini, anda boleh memulakan atau start tour dari Surabaya, Malang, Kota Batu, Banyuwangi atau Bali. Itinerary Pakej Percutian Bromo Kawah Ijen Sukamade adalah sebagai berikut:
HARI KE 1: SURABAYA, MALANG / BANYUWANGI – HOTEL GUNUNG BROMO SURABAYA
- Pakej percutian Bromo Ijen Sukamade Surabaya, kami awali dengan pengambilan Anda dari bandar Surabaya, Malang, Kota Batu, kemudian bapak supir menghantar menuju ke hotel kawasan pelancongan Gunung Bromo dengan masa perjalanan 3-4 jam.
- Tiba di hotel dekat Bromo Surabaya, chek-in hotel gunung bromo – rehat untuk persiapan program pakej percutian Surabaya Bromo, esok hari.
HARI KE 2: TOUR GUNUNG BROMO – TEMPAT SEKITAR BROMO – HOTEL GUNUNG IJEN SURABAYA
- Pukul 03.00 persiapan untuk melakukan trip package trekking tour, menggunakan Jeep Bromo menuju ke Puncak penanjakan 1 atau Puncak penanjakan 2 dengn tempoh 45 minit untuk melihat matahari terbit (Tempat terbaik untuk melihat Bromo Sunrise, Bromo Milky Way dan tempat terbaik untuk Bromo Camping), lalu menikmati pesona keindahan gunung Bromo dan sekitarnya sampai puas.
- Setelah cukup puas tour travel dilanjutkan menuju kawah untuk melihat aktiviti Kawah Bromo yang masih aktif.
- Setelah itu driver jeep Gunung Bromo menghantar anda untuk meneruskan Tour Pelancongan menuju Padang Savana – Bukit Teletubies lalu ditutp dengn Lawatan ke padang Pasir Berbisik.
- Selepas pelancongan ke tempat sekitar gunung Bromo, kembali ke hotel – breakfast – check out hotel, dan kemudian meneruskan perjalanan ke hotel kawasan Gunung Ijen Surabaya dalam masa 5-6 jam.
- Tiba di hotel Ijen Surabaya, chek-in hotel Ijen – rehat untuk preparation program pakej percutian Kawah Ijen Surabaya esok hari.
HARI KE 3: HIKING KE PUNCAK IJEN – BLUE FIRE IJEN – SUNRISE IJEN TOUR – PANTAI SUKAMADE
- 01:30 bergerak ke paltuding Ijen. 02:00 di paltuding Ijen (start point / pintu masuk kawah Ijen), kemudian mendaki ke gunung Ijen +/- sejauh 3km bersama guide Ijen menuju ke lokasi blue fire di dasar kawah ijen Surabaya.
- Setelah puas melihat fenomena blue fire kembali naik ke puncak kawah ijen dari dasar kawah untuk menikmati panorama Tasik Kawah Ijen dari atas sekalian melihat Sunrise Ijen hingga puas.
- Setelah puas kembali ke post Paltuding, kemudian sarapan pagi (breakfast box dari penginapan), kemudian menuju pantai Sukamade melewati pantai pulau merah terlebih dahulu.
- Sampai di pantai pulau merah rehat serta makan tengah hari sambil meikmati panorama pantai pulau merah
kemudian dilanjutkan dengan kereta 4wd menuju ke pantai Sukamade (teluk penyu) dengan masa 4-5 jam sebelum sampai dipenginapan kawasan Sukamade kita melewati pekebunan kopi, koko, getah dan hutan lindung merubetiri dengan menyeberangi beberapa sungai, Sampai dipenginapan Sukamade chekin – rehat. - Setelah makan malam kita mula Tour penyu dengan melayari bibir pantai Sukamade dengan berjalan kaki untuk melihat datangnya penyu dari laut Hindia untuk bertelur.
HARI KE 4: SUKAMADE TOUR – PELABUHAN KETAPANG, SURABAYA / MALANG
- Pukul 08.00 selepas makan pagi / breakfast kita berkemas – check out hotel dan sebelum meninggalkan pantai Sukamade Surabaya kita menuju ke tempat pemaju pembiakan telur penyu untuk melihat proses penetasan telur penyu, disini kita berkesempatan untuk melepaskan rega / anak penyu ke bibir pantai.
- Setelah itu kita kembali ke kereta Jeep 4WD dan menuju ke pelabuhan ketapang (bali) atau kembali ke kota Malang atau Surabaya dan Pakej Percutian Bromo, Kawah Ijen Sukamade Surabaya, selesai.
Demikian maklumat, mengenai Pakej Percutian Bromo Kawah Ijen Sukamade. Untuk informasi Pakej Percutian ke Surabaya, Hiking Semeru, Malang Batu, pakej ground Surabaya, Bajet percutian ke surabaya, Tempat percutian menarik di Surabaya, Sewa Jeep Bromo, kemudahan pelancong dan lain lain, sila hubungi contact travel ejen Surabaya kami
PILIHAN PAKEJ PERCUTIAN GUNUNG BROMO, MALANG BATU, SURABAYA :
- Pakej Pelancongan Bromo Midnight Tour
- Pakej Pelancongan Bromo 2 Hari 1 Malam
- Pakej Pelancongan Bromo Malang 2 Hari 1 Malam
- Pakej Pelancongan Bromo Malang 3 Hari 2 Malam
- Pakej Pelancongan Bromo Malang 4 Hari 3 Malam
- Pakej Pelancongan Bromo Malang 5 Hari 4 Malam
- Pakej Pelancongan Bromo Madakaripura Waterfall